معرفی تعدادی از وسایل مورد نیاز

تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری از سالمند چیست؟

همانطور که می دانید نگهداری از سالمندان کار نسبتا دشواری است و افراد سالخورده و سالمند به جهت انجام فعالیت‌ های روزمره یا بهبود روند درمانی به وسایل و تجهیزات مراقبتی و نگهداری نیاز دارند.

با گسترش علم امروزه در صنعت لوازم و تجهیزات پزشکی، شاهد تولید انواع وسایل ضروری سالمندان هستیم که تا حد زیادی سختی مراقبت از افراد ناتوان و بیمار را کاهش می‌ دهند.

پس اگر سالمند یا افراد ناتوان در منزل یا بیمارستان دارید، بی شک تهیه وسایل مراقبتی مناسب با وضعیت جسمی افراد، به بهداشت و بهبود کیفیت زندگی روزمره آن‌ها کمک شایانی خواهد کرد. در این مطلب قصد بررسی تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری از سالمند را داریم.

تخت بستری بیمار

تخت بیمار یکی از مهمترین تجهیزاتی است که در منزل، بیمارستان، آسایشگاه های سالمندان و توانبخشی و کلینیک ها استفاده می شود. سالمندان و بیماران از کار افتاده یا افرادی که دچار شکستگی شده اند، با بهره گیری از تخت بیمار مناسب می توانند دوره درمان خود را در منزل، بهتر سپری کنند.

تخت های بیمارستانی به سه دسته تک شکن، تخت دو شکن و تخت سه شکن تقسیم می شوند. علاوه بر این این تخت ها در دو نمونه تخت الکتریکی و تخت مکانیکی تولید می گردند و نسبت به تخت های معمولی ارتفاع بیشتری دارند و برای حمل و نقل آسان مجهز به چرخ هستند. این تخت ها قابلیت تحمل وزن های بالا را نیز دارند و دارای قابلیت های متنوعی از جمله ارتفاع قابل تنظیم و شیب، ریل و حفاظ هایی در طرفین برای جلوگیری از افتادن سالمند یا بیمار، کنترل کننده برای تنظیم حرکت و حالت تخت توسط فرد یا اطرافیان هستند که موجب اطمینان خاطر فرد، پرسنل بیمارستان و اطرافیان وی می شود.

در حقیقت تخت بستری بیمار در انواع طرح‌ ها و مدل‌ ها از لحاظ ابعاد، وزن و جنس ساخته می‌شوند و شما می‌توانید با توجه به وضعیت جسمی سالمند و محیط مناسب ترین گزینه را انتخاب کنید.

اکسیژن ساز

اکسیژن ساز جایگزینی مناسب برای کپسول اکسیژن است که می تواند اکسیژن مورد نیاز بیماران ریوی را به صوت ۲۴ ساعته تامین کند. در صورتی که اکسیژن خون به کمتر از ۹۵% برسد بیمار دچار علائمی مانند تنگی نفس و سرگیجه می شود و لازم است به سرعت اکسیژن تراپی انجام شود.

به صورت کلی هوایی که ما تنفس می کنیم شامل ۷۸% نیتروژن و ۲۱% اکسیژن و ۱% گازهای دیگر می باشد. در دستگاه اکسیژن ساز هوا توسط کمپرسور از داخل پودر زئولیت عبور داده شده و نیتروژن آن جذب می شود و اکسیژن و سایر گازها در مخزن انبار و خارج می شوند و این چرخه ادامه پیدا می کند. اکسیژن سازها بر اساس حجم تولید اکسیژن (۵، ۸، ۱۰ و… لیتری) و نوع تولید اکسیژن که پیوسته یا منقطع است تقسیم می شوند اما تقسیم بندی اصلی آنها بر اساس ثابت یا پرتابل بودن آن است:

اکسیژن‌ ساز‌ ثابت: این اکسیژن ساز به دلیل قابل حمل نبودن و وزن بیشتری که نسبت به اکسیژن ساز های پرتابل دارند، در منزل، مراکز درمانی، باشگاه های ورزشی و صنعت به صورت ثابت استفاده می شوند و در دو نوع پالسی یا متقاطع (Impulse) و مداوم (Continuous) اکسیژن تولید می کنند. در کارکرد پالسی، دستگاه اکسیژن ساز طی فاصله زمانی های مشخص به صورت مقطعی، میزان اکسیژن مشخصی را تولید می کند. در کارکرد مداوم، اکسیژن سازی یکسره و بدون توقف صورت می گیرد و برای بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی حاد در منزل و مراکز درمانی استفاده می شود.

لازم به ذکر است که خلوص اکسیژن در این دستگاه ها ۹۳ تا ۹۵ درصد است و همراه دستگاه، لیوان اکسیژن ساز و نازال بینی نیز در بسته بندی قرار دارند. وزن این دستگاه ها از ۱۲ تا ۲۸ کیلوگرم هستند.

اکسیژن ساز پرتابل: این اکسیژن ساز جهت استفاده خارج از منزل در افراد مبتلا به بیماری های تنفسی و خانه سالمندان به کار گرفته می شوند. اکسیژن ساز های قابل حمل دارای اندازه کوچک تر و وزن کمتری نسبت به اکسیژن ساز ثابت هستند، تولید اکسیژن فقط به صورت پالسی می باشد، می توانند با باتری و برق AC و DC کار کنند. در اکسیژن ساز های پرتابل، میزان اکسیژن خروجی به صورت دستی و بر اساس نیاز بیمار از طریق صفحه کنترلی نصب شده بر روی دستگاه تنظیم می شود.

شایان ذکر است که این اکسیژن ساز دارای کیف حمل، باتری و معمولا شارژر فندکی ماشین می باشد. همچنین بر اساس نوع دستگاه، از ۲ تا ۵ ساعت امکان استفاده از آن با باتری وجود دارد که برای مصرف کمتر باتری، تولید اکسیژن در آن ها عمدتا به صورت منقطع صورت می گیرد. وزن این دستگاه ها بین ۱ تا ۳ کیلوگرم است.

دقت داشته باشید افراد مبتلا به بیماری های تنفسی علاوه بر استفاده از دستگاه اکسیژن ساز، برای بررسی سطح اکسیژن خون بهتر است از دستگاه پالس اکسیمتر نیز استفاده کنند.

 

 

پالس اکسیمتر

با توجه به این که سطح اکسیژن خون در عملکرد طبیعی اندام‌های بدن تاثیر می‌گذارد، اطلاع از میزان آن به‌خصوص برای افراد سالمند امری بسیار ضروری است. اگر سطح اکسیژن خون پایین باشد، نشانه‌ای از یک اختلال و بیماری در بدن است که باید نسبت به درمان به موقع آن اقدامات لازم را انجام داد. تنگی نفس و کبودی دور لب یا بستر ناخن‌ها می تواند دلیل مناسبی برای کمبود اکسیژن خون باشد.

پالس اکسیمتری یک آزمایش غیر تهاجمی و بدون درد است که میزان اشباع اکسیژن خون را اندازه گیری می کند. پالس اکسیمتر قابلیت اندازه گیری اکسیژن خون را دارد و حتی برخی از آنها ضربان قلب را در دقیقه اندازه گیری و نمایش می دهند. با استفاده از این دستگاه می توانید میزان اکسیژن خون و ضربان قلب سالمند یا بیمار خود را در ساعات مختلف روز کنترل نمایید. در پالس اکسیمتر عدد ۹۵ تا ۱۰۰ و در آزمایش خون عدد ۸۰ تا ۱۰۰ میلی‌متر جیوه (mm Hg) نرمال است.

یک پالس اکسیمتر متشکل از ۲ صفحه است که به هم متصل شده اند و یک انگشت بین دو صفحه قرار می گیرد. منبع نور در صفحه زیرین قرار می گیرد که نور قرمز و مادون قرمز ساطع می کند. در حقیقت این نور حرکت گلبول های قرمز را تشخیص می دهد و بر اساس آن میزان اکسیژن خون را بررسی و محاسبه می کند.

 بر اساس عملکرد پالس اکسیمتر، این دستگاه در ۲ نوع ذیل طراحی و تولید می شود:

دستگاه پالس اکسیمتر انگشتی: استفاده از آن بسیار آسان بوده و شبیه به گیره‌ای است که انگشت خود را در میان آن قرار داده‌اید و از آن می توان در منازل یا تریاژ بیمارستان استفاده نمود.

دستگاه پالس اکسیمتر ثابت: همانطور که از نام این شکل دستگاه مشخص است، این وسیله به طور ثابت در خانه سالمندان، اتاق احیای بیمارستان‌ ها و یا بخش‌ های بستری بیماران استفاده می‌شود.

قبل از هر چیزی, مهم ترین نکته آن است که برای سالمندتان بستری مناسب و آرام فراهم کنید. سپس باید به طور مرتب وسایل بهداشتی سالمند را کنترل کنید و در صورت نیاز تعویض نمایید.

در ادامه لیستی از تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای پرستاری کردن از سالمندان در خانه را به شما معرفی خواهیم کرد:

تخت بیمارستانی خانگی

یکی از اولین تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری سالمندان در منزل, انتخاب تخت بیمارستانی مناسب است. در رابطه با انتخاب تخت بیمارستانی مناسب برای نگهداری سالمندان یا بیماران درمنزل, در مقاله جداگانه به طور مفصل توضیحاتی داده ایم تا بتوانید به راحتی تخت مناسب سالمند خود را انتخاب کنید.

انتخاب تشک مناسب

از دیگر تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری سالمندان, انتخاب تشک مناسب برای سالمند است. باید وضعیت سالمند را در نظر بگیرید, برای مثال اگر قرار است برای طولانی مدت بر روی تخت بماند بهتر است از تشک های مخصوص زخم بستر استفاده کنید تا از ابتلا به زخم بستر جلوگیری شود.

تشک های زخم بستر انواع مختلفی دارند که باید با توجه به وضعیت سالمند, مناسب ترین را برای وی انتخاب کنید.

در مقاله ای جداگانه به طور مفصل درباره انتخاب تشک مناسب زخم بستر توضیحاتی داده ایم. با مراجعه به مقابه مورد نظر و مطالعه دقیق آن می توانید به راحتی تشک مناسب بیمار خود را انتخاب کنید.

برای خرید تخت برقی می توانید به قسمت های مربوطه مراجعه نمایید.

محصولات توانبخشی سالمندان

محصولات توانبخشی مجموعه ای از وسایلی است که متناسب با نیاز بیمار باید تهیه شود. مانند: واکر, عصا, ویلچر و …

در انتخاب ویلچر باید دقت کنید تا سالمند دراستفاده از آن اذیت نشود. اگر سالمند می تواند کارهای خودش را انجام دهد ویلچرهای برقی برای انجام کارهای روزمزه مناسب است. اگر سالمند شما قادر به انجام کارهای خود نیست و به یک همراه نیاز دارد, می توانید از ویلچرهای ساده تری استفاده کنید.

تجهیزات پزشکی مورد نیاز

تجهیزات پزشکی لازم برای پرستاری از سالمندان شامل موارد زیر است:

تب سنج

دستگاه اندازه گیری فشار

دستگاه سنجش میزان اکسیژن خون

دستگاه ماساژور

برخی از سالمندان به دلایل زیادی از جمله کهولت سن, حرکت دادن برخی از اندام ها برایشان دشوار است. باید روزانه این اندام ها را به کمک دستگاه ماساژور ماساژ دهید.

با این کار گردش خون در بدن و اندان های وی افزایش یافته و دچار زخم بستر نمی شود.

دستگاه بخور و تهویه هوا

از دیگر تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری سالمندان در خانه که از اهمیت زیادی نیز برخوردار است, استفاده از دستگاه بخور است. دستگاه بخور هوای محیط را مطبوع نگه می دارد.

توالت فرنگی

یکی از ضروری ترین تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای نگهداری سالمندان, تهیه توالت فرنگی است. بسیاری از بیماران به علت بیماری یا کهولت سن, قادر به استفاده از توالت ایرانی نیستند و اصلا نمی توانند زانوها و کمر خود راخم کنند.

باید حتما یک توالت فرنگی مناسب و محکم برای سالمند خود تهیه کنید.

دستگاه اکسیژن

برخی از این عزیزان سالمند در تنفس مشکل دارند که برای حلاین مشکل باید یک دستگاه تولید کننده اکسیژن تهیه کنید.

البته می توانید از کپسول های اکسیژن نیز استفاده کنید اما استفاه از کپسول ها دارای دردسرهای زیادی است. ممکن است نصفه شب اکسیژن دستگاه تمام شود, در اینصورت با پر کردن آن به مشکل بر می خورید. علاوه بر این به دلیل سنگینی کپسول ها, حمل و نقل آن ها دشوار است.

برخی از دستگاه های تولید کننده اکسیژن به راحتی قابل حمل هستند که این با توجه به نیاز بیمار باید تهیه شود.