استانداردهای مهم  در خانه سالمندان

یکی از سخت‌ترین دوران زندگی برای هر فردی می‌تواند دوران سالمندی باشد. در این دوران فرد معمولا از لحاظ روحی و جسمی کمی ضعیف می‌شود و بدن فرد سالمند دیگر قادر نخواهد بود تا همانند دوران جوانی فعالیت کند و بسیاری از نیازهای مورد نیاز بدن دیگر در بدن ساخته نمی‌شوند. همین موضوع می‌تواند فرد را مجبور به استفاده از دارو و مکمل‌های غذایی کند.

علاوه بر این موضوع فرد دیگر قادر نخواهد بود که تنهایی به کارهای روزانه خود برسد، در اکثر مواقع فرد سالمند به قدری ضعیف می‌شود که برای انجام فعالیت‌های روزانه خود باید از یک پرستار کمک بگیرد. بسیاری از افراد هم ترجیح می‌دهند به خانه سالمندان بروند و زندگی خود را در آنجا ادامه دهند. البته این تعداد افراد سالمند بسیار کم هستند و در این بین ادامه زندگی در خانه سالمندان لوکس و لاکچری را ترجیح می‌دهند. در این مقاله همراه ما باشید تا با خانه سالمندان و امکاناتی که به سالمندان عرضه می‌کند بیشتر آشنا شوید.

 

امکانات خانه سالمندان

هرخانه سالمندانی باید با توجه به آنچه سازمان بهزیستی کشور مقرر کرده است، امکانات لازم را برای سالمندان مهیا کند. به این ترتیب می‌تواند اجازه فعالیت داشته باشد، در غیر اینصورت به هیچ عنوان نمی‌توان آن‌جا را یک مکان امن برای ادامه زندگی سالمندان معرفی کرد. شاید از خودتان بپرسید این امکات چه امکاناتی هستند که توجه به آن‌ها به این اندازه اهمیت دارد؟ در ادامه با ما باشید تا با امکانات خانه سالمندان استاندارد آشنا شوید.

  • تغذیه خانه سالمندان

    معمولا تغذیه افراد سالمند در خانه سالمندان باید غنی و با کیفیت باشد. به این منظور که بتواند تمام نیازهای بدن آن‌ها را پاسخگو باشد. بدن افراد سالمند در این سنین مانند جوانی قادر به ساخت بسیاری از مواد ضروری بدن نیستند، از این رو فرد سالمند باید با استفاده از موادغذایی و مکمل‌های غذایی این نیاز بدن را تامین کند. معمولا برنامه غذایی بیشتر افراد سالمندی که در خانه سالمندان هستند مطابق با نظر پزشک معالج آن‌ها و پزشک تغذیه است.
    پزشک معالج برای هر کدام از افراد سالمند با توجه به وضعیت بدنی که دارند برنامه غذایی مناسبی را مشخص می‌کند. به عنوان مثال بسیاری از سالمندان در هضم غذاها و سبزیجات خام و نپخته دچار مشکل می‌شوند، از این رو پزشک سبزیجات بخارپز را جایگزین آن می‌کند. این برنامه غذایی هر چند وقت یکبار توسط پزشک بررسی می‌شود تا در صورت نیاز آن را تغییر دهد.
    معمولا یک برنامه غذایی غنی و کامل برای سالمندان باید شامل غلات، میوه و سبزیجات، لبنیات، پروتئین، ویتامین، مایعات و… باشند.

  • محیط خانه سالمندان

    محیط خانه سالمندان باید تمیز و آراسته باشد، اولین چیزی که در بدو ورود یک فرد سالمند به خانه سالمندان به چشم می‌آید، محیط خانه سالمندان است. بهترین محیط در خانه سالمندان محیطی است که دارای تهویه مناسب و مطبوع باشد، از سر و صدا و ترافیک دور باشد، دسترسی به تلفن عمومی و… باشد.

  • تفریح و ورزش در خانه سالمندان

    داشتن امکانات ورزشی، تفریحی و سرگرمی یکی از معیارهای مهم برای انتخاب خانه سالمندان است. باید وسایل ورزشی استانداردی در محیط داخلی یا خارجی خانه سالمندان وجود داشته باشد. افراد سالمندی که در این مراکز زندگی می‌کنند تفریح و سرگرمی خاصی ندارد، از این هر نوع کمبودی در این بخش می‌تواند یک مشکل بزرگ برای سالمندان باشد.
    بسیاری از خانه‌های سالمندان محیطی بزرگی دارند از این رو می‌توانند امکانات ورزشی بیشتری را در اخیتار افراد سالمند قرار دهند.

  • ایمنی خانه سالمندان

    توجه به نکات ایمنی در ساخت خانه سالمندان اهمیت بسیار زیادی دارد. محیط یک خانه سالمندان استاندارد و سالم باید فاقد هرگونه نقطه کور، نور کم، سطح ناپایدار و ناصاف، مسیر سنگلاخی، امکانات فرسوده و دست دوم، صندلی‌های شکسته و… باشد. معمولا شرکت‌های بیمه سالانه بازرسانی می‌فرستند که خانه سالمندان را از در زمینه‌های آتش‌سوزی، زلزله، حوادث طبیعی، خروج اضطراری و… مورد بررسی قرار دهند. در خانه سالمندان حتما باید وسایل اطفا حریق، کمک‌های اولیه و زنگ خطر بلند و فعال وجود داشته باشند تا در صورت هرگونه حادثه‌ای بتوان آن را اطفا کرد.
    برای ایمنی بیشتر پنجره‌ها، تراس و… می‌توان از نرده‌های محافظ استفاده کرد.

  • سالن‌ها و اتاق نشیمن خانه سالمندان

    یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های خانه سالمندان داشتن نور کافی است. در سنین سالمندی علاوه بر اینکه ممکن است فرد دچار کم شنوایی شود، از طرفی ممکن است بینایی‌اش همانند روزهای جوانی نباشد و در نور کم نتواند محیط را کامل ببینید. به همین دلیل باید در تمام فضاها از نور مناسب استفاده شود. معمولا باید برای پریزهای برق و اتاق‌های خطر از رنگ‌های روشن استفاده کرد تا فرد سالمند متوجه آن‌ها شود.
    برای راه رفتن بهتر سالمندان باید دورتادور اتاق نشیمن و سالن‌ها را با میله‌های کمکی پوشش دهند. به این ترتیب فرد سالمند به راحتی می‌تواند در سرتاسر اتاق تردد داشته باشد. سالن‌های خانه سالمندان باید وسیع باشند به طوری که دو فرد با ویلچر به راحتی بتوانند از آن عبور کنند. برای استراحت افراد باید از مبل و صندلی‌های استانداردی استفاده شود تا به راحتی بتوانند در اتاق‌های نشیمن استراحت کنند و دور هم جمع شوند.

  • سرویس بهداشتی خانه سالمندان

    معمولا باید طوری سرویس بهداشتی خانه سالمندان را بسازند که یک فرد با ویلچر هم بتواند از آن استفاده کند. فضای سرویس بهداشتی هم باید دارای میله‌های کمکی باشند تا فرد سالمند خود بتواند به آن‌جا برود. از دیگر ویژگی‌های مهم سرویس بهداشتی، داشتن آب سرد و گرم و داشتن زنگ خطر است. به این ترتیب درصورت بروز هر گونه مشکلی می‌توان پرستار را آگاه کرد.

  • اتاق‌های خانه سالمندان

    طبق استانداردها، در هر اتاق خانه سالمندان تنها چهار فرد سالمند مجاز هستند که در کنار یکدیگر زندگی کنند. البته با رعایت تمام اصولی بهداشتی و استانداردها، در غیراینصورت اتاق‌ها باید دو نفره باشند. یک اتاق استاندارد باید علاوه بر داشتن پنجره و نور کافی، حمام، فضای کافی برای جابه‌جایی ویلچر و… را داشته باشد. معمولا در تمامی خانه‌های سالمندان، در کنار تخت سالمندان زنگی وجود دارد که در صورت بروز هرگونه مشکلی می‌توانید پرستار را مطلع کنید.
    بسیاری از سالمندان به دنبال یک محیط خصوصی در اتاق‌ها هستند، برخی از خانه‌های سالمندان این مشکل را حل کرده‌اند. معمولا بین تخت‌ها با یکدیگر پرده‌ای قرار می‌دهند تا سالمند فضای خصوصی برای خلوت کردن با خود، مرور خاطرات و… را داشته باشد. معمولا در کنار هر تختی یک چراغ خواب و صندلی قرار دارد و یک کمد جدا برای لباس‌ها و وسایل شخصی فرد سالمند تعبیه شده است.

  • نیازهای طبی خانه سالمندان

    تمام داروهای مورد نیاز سالمندان باید در خانه سالمندان مهیا باشد. استخدام پرستار سالمند دوره دیده و مجرب، ویزیت روانه توسط پزشک عمومی، داشتن مشاور تغذیه، حضور مشاور یا روانشناس برای درمان مشکلات روحی و روانی سالمند، حضور پزشک متخصص هفته‌ای یک بار در خانه سالمندان می‌تواند از جمله مزایای پزشکی و طبی آن‌ها برای سالمندان باشد. از دیگر موارد می‌توان به نزدیکی به بیمارستان، داشتن امکانات لازم در صورت بروز هرگونه حادثه‌ای برای فرد بیمار که بتوانند سریعا آن را به بیمارستان منتقل کنند.

 

استانداردهای مهم  در خانه سالمندان

در کشور ما سازمان بهزیستی کشور چهارچوب، قوانین و استانداردهایی را مشخص کرده است که هر خانه سالمندانی برای آغاز فعالیت خود باید مطابق این استانداردها فعالیت کند. رعایت این اصول در خانه سالمندان بسیار ضروری است به طوری که در صورت عدم تایید خانه سالمندان از جانب بازرسان، اجازه فعالیت در آن‌جا صادر نخواهد شد. این استانداردها که به صورت جهانی هم تایید شده هستند تمام بخش‌های مراقبتی، فیزیکی و خدماتی فرد سالمند را تحت پوشش قرار می‌دهند. اگر بخواهیم مهم‌ترین آن‌ها را معرفی کنیم می‌توانیم به فضای مناسب، فعالیت جسمی و ذهنی کافی، مراقبت درست و اصولی، تغذیه مناسب اشاره کرد. یکی از قوانین مهم و سخت‌گیرانه آن است که نباید به هیچ عنوان ارتباط فرد سالمند با فضای خارج از خانه سالمندان، اجتماع  خانواده و دوستان قطع شود. چون این قوانین می‌کوشد تا ارتباط فرد سالمند با خانواده پایدارتر شود در صورت قطع ارتباط، فرد علاوه بر اینکهامید خود را از دست می‌دهد، دچار افسردگی، تنش، اضطراب و استرس خواهد شد. در واقع خانه سالمندان باید به محیطی استاندارد و مناسب برای فرد سالمند و ادامه‌ی زندگی آن تبدیل شود.

نگهداری فرد در خانه سالمندان چه مزایایی دارد؟

  • به صورت مرتب و روزانه تحت نظر پرستاران هستید و در صورت بروز هرگونه مشکلی در جهت سلامتی فرد سالمند، به پزشک اطلاع داده می‌شود تا به آن مشکل رسیدگی کنند.
  • سالمندان با زندگی در این مراکز می‌توانند با هم سن و سال‌ها و هم‌صحبت‌های خود ارتباط داشته باشند. این موضوع روی روحیه فرد سالمند تاثیر بسیار زیادی می‌تواند داشته باشد.
  • بسیاری از سالمندان هستند که تنها برای گذراندن دوره نقاهت خود به خانه سالمندان می‌روند. سپس بعد از بهبودی کامل می‌توانند به خانه خود بازگردند.
  • در بسیاری از مواقع نگهداری از فرد سالمندی که مبتلا به آزایمر باشد، می‌تواند کار بسیار سخت و مشکلی باشد. از این رو در این زمان می‌توانید از این مراکز کمک بگیرید تا از فرد سالمند به بهترین شکل ممکن نگهداری کنند.

معایب زندگی در خانه سالمندان

  • معمولا سالمندانی که به مشکلات روحی و روانی دچار هستند، زمانی که به خانه سالمندان می‌روند ممکن است این مشکل کمی تشدید شود. زندگی در خانه سالمندان در مقایسه با محیط بیرون کمی یکنواخت‌تر و عادی‌تر است.
  • در بسیاری از مواقع دلتنگی برای خانه، دوری از فرزندان، دوستان و… می‌تواند برای فرد سالمند به یک بحران بزرگ تبدیل شود.

 

نکات مهم در رابطه با محیط داخلی خانه سالمندان

  1. بهتر است چیدمان اتاق‌ها، سالن اصلی طوری باشد که فرد سالمند بتواند به راحتی با واکر، ویلچر یا با کمک میله‌های کمکی در اتاق رفت‌وآمد داشته باشد.
  2. برای سالمندان عزیزی که از ویلچر استفاده می‌کنند باید سطح ارتفاع وسایل اتاق چون کمد، سرویس بهداشتی، ارتفاع شیر آب در حمام و… استاندارد و متناسب باشد.
  3. در هنگام استراحت شبانه نباید به هیچ عنوان محیط خانه سالمندان تاریک باشد. باید روشنایی نسبی وجود داشته باشد تا در صورت نیاز، فرد سالمند بتواند برای رفتن به سرویس بهداشتی، خوردن دارو و… از آن استفاده کند.
  4. برای کفپوش اتاق‌ها و سالن اصلی به هیچ عنوان از سرامیک استفاده نکنید. استفاده از سرامیک می‌تواند باعث سر خوردن و لیز شدن محیط برای فرد سالمند شود. به همین دلیل بهتر است فرد سالمند برای تردد در اتاق از دمپایی پلاستیکی استفاده کند. استفاده از دمپایی ابری برای سالمندان ممنوع است. این دمپای‌ها می‌تواند خطر بیشتری در زمین خوردن فرد سالمند داشته باشد.
  5. استفاده از توالت ایرانی برای فرد سالمند یک کار سخت و طاقت‌فرسا است. پس یا باید از توالت فرنگی یا از نوع متحرک آن استفاده کنید.
  6. حتما در بخشی از خانه سالمندان، چند گلدان طبیعی یا یک پاسیو زیبا بسازید. وجود گل طبیعی علاوه بر اینکه می‌تواند نشاط و سرزندگی را به فرد سالمند بدهد می‎تواند باعث تولید هوای تازه و اکسیژن در محیط خانه سامندان شود.