پزشک متخصص

دکتر صبا: سالمندان “شهروندان ارشد” اجتماع هستند/ ضرورت “سالم پیر شدن” برای انتقال خرد و تجربه به جامعه

دکتر محمد صادق صبا در این جلسه با طرح دیدگاهی متفاوت نسبت به مفهوم سالمندی گفت: «واژه سالمند به معنای مترادف با بازنشستگی نیست

به گزارش دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، دکتر محمد صادق صبا در این جلسه با طرح دیدگاهی متفاوت نسبت به مفهوم سالمندی گفت: «واژه سالمند به معنای مترادف با بازنشستگی نیست؛ بویژه در کشور ما که سن بازنشستگی زودتر از حد متعارف جهانی تعیین شده است. ما باید سه گروه از شهروندان ارشد را از یکدیگر تفکیک کنیم: نخست، شهروند ارشد جوان؛ دوم، شهروند ارشد میانسال؛ و سوم، شهروند ارشد ازکارافتاده که بیشتر در زمره گروه‌های آسیب‌پذیر قرار می‌گیرد.»

وی ادامه داد: «واقعیت این است که شهروندان ارشد جوان و میانسال یک ظرفیت عظیم اجتماعی‌اند، نه تهدید. آنان یک غنیمت و ثروت اجتماعی هستند و اگر ما بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که نسل جوان و میانسال جامعه “سالم پیر شوند”، آنگاه این سرمایه‌های انسانی به منبعی ارزشمند از خرد و تجربه برای کشور تبدیل خواهند شد.»

این پزشک متخصص در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت نظام مراقبت‌های بهداشتی برای پیشگیری از بیماری‌های دوران سالمندی اشاره کرد و گفت: «در بسیاری از کشورها از جمله آلمان سامانه‌های یکپارچه سلامت طراحی شده است که به خانواده‌ها اجازه می‌دهد وضعیت جسمی و بیماری‌های پدران و مادران خود را به صورت مستمر پایش کنند. اگر چنین سیستمی در کشور ما فعال شود، می‌توانیم سالمندی سالم و کارآمد را برای بخش بزرگی از جمعیت رقم بزنیم.»

دکتر صبا در ادامه با تقدیر از فعالیت‌های بنیاد فرزندان همدان تصریح کرد: «این بنیاد توانسته در مدت کوتاه فعالیت خود، خدمات مؤثری به سالمندان ارائه دهد. شعار این مجموعه مبنی بر “مراقبت سالمندان در کنار خانواده” بسیار ارزشمند است، چراکه حتی با وجود پدیده‌هایی مانند کم‌فرزندی و افزایش تنهایی سالمندان، باز هم می‌توان با راهکارهایی مانند حضور خواهرزاده، برادرزاده یا دیگر خویشاوندان، مراقبت از پدر و مادرها و بزرگان خانواده را در فضای صمیمی خانوادگی تداوم بخشید.»

وی با اشاره به ضرورت ایجاد مراکز روزانه برای سالمندان افزود: «در حکمرانی اجتماعی باید باشگاه‌های روزانه سالمندان فعال شوند؛ مراکزی که سالمندان بتوانند روزانه به آن مراجعه کنند و ضمن استفاده از خدمات رفاهی، آموزشی و ورزشی، در ارتباطات اجتماعی و خانوادگی نیز تقویت شوند. این موضوع علاوه بر کاهش انزوا، از بسیاری آسیب‌های اجتماعی و روانی در این قشر جلوگیری خواهد کرد.»

این عضو شورای ساماندهی سالمندان استان همدان در پایان تأکید کرد: «باید باور داشته باشیم که شهروندان ارشد جوان و میانسال، سرمایه‌های اجتماعی ارزشمندی هستند که نقش ثمربخشی در توسعه پایدار جامعه خواهند داشت. وظیفه ما این است که شرایط سالم پیر شدن آنان را فراهم کنیم تا نه‌تنها خودشان از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار شوند، بلکه جامعه نیز از تجربه و خرد انباشته آنان بهره‌مند گردد.»

دکتر صبا: سالمندان