دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور

رونمایی از تمبر یادبود طرح دوستدار سالمند

از تمبر یادبود طرح دوستدار سالمندان توسط دکتر سید جواد حسینی دبیرشورای ملی سالمندان و معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، متخصصان و دانشگاهیان رونمایی و از فعالان این بخش تقدیر شد.

مژگان رضازاده در مراسم رونمایی از محیط دوستدار سالمند با بیان اینکه علی‌رغم اینکه ایران کشور جوانی است اما با تغییرات جمعیتی به سمت سالمندی حرکت می‌کند، اظهار کرد: این شتاب در ایران به نوعی منحصر به فرد است. از همین روی، از دهه گذشته وزارت رفاه با همت سازمان بهزیستی تلاش کرده تا همگام با سایر کشورها برنامه‌ها و سیاستگذاری‌های کلان مربوط به حوزه سالمندی را در رئوس وظایف خود قرار دهد.

وی با بیان اینکه شهر دوستدار سالمند یکی از طرح‌های بین‌المللی است که با همکاری وزارت خارجه و صندوق‌های جهانی وارد ایران شده است، گفت: علاقه‌مندی همکاران در آن زمان و ورود طرح دوستدار سالمند به مدت یک دهه به طول انجامید و نهایتا منجر شد امروز از عملیات اجرایی کار در ۹ استان کشور رونمایی شود.

رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندی ادامه داد: به واسطه فرهنگ غنی ایران از آموزه‌های ملی و دینی، همواره تکریم سالمندان را در برنامه‌های آموزشی و تربیتی کشور داریم، اما این شتاب جمعیتی به گونه‌ای است که باید رویکردهای جدیدی را در مدیریت‌های کلان‌شهری شاهد باشیم.

دکتر رضازاده با اشاره به روند اجرایی طرح مذکور گفت: از اسفند ماه سال گذشته فراخوانی با اولویت استان‌هایی که دارای جمعیت سالمندی بیشتری هستند، داده و خواسته شد که استان‌ها در استان خود تبادلات و جلسات را انجام دهند و اگر مدیریت شهری و استانی موافق است اعلام کنند که اجرای طرح شهر دوستدار سالمند را در آن استان آغاز کنیم.

به گفته رضازاده، در نهایت ۱۰ استان به عنوان استان‌های اصلی معرفی شدند. در گام اول از استان‌ها خواسته شد مصوبه شهر دوستدار سالمند را از استانداری دریافت کرده و اقدام به تشکیل جلسات در شهرداری‌ها کنند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر جلسات حضوری و تخصصی استان‌ها تکمیل و ۶۰ جلسه و پنج پنل تخصصی برگزار شده است، گفت: در این ۹ استان دبیرخانه شهر دوستدار سالمند در شهرداری افتتاح شده است. در این ۹ شهر قرار است کار به صورت جدی با تدوین سند شهرستانی و استانی ادامه یابد.

دکتر رضا زاده تصریح کرد: تلاش می‌کنیم در ایران باتوجه به حرکت به سمت سالمندی و جغرافیا و زیست بوم ایران که مناسب گردشگری است، یک بعد را به نام ایران در سازمان بهداشت جهانی به نام «گردشگری سالمند» ثبت کنیم. جلسات با وزارت گردشگری آغاز و شیوه نامه‌ها تدوین شده و امید است این اتفاق محقق شود و ایران بتواند بُعد گردشگری سالمند را به نام جمهوری اسلامی ایران در WHO ثبت کند.

اولین گام ایجاد شهر دوستدار سالمند همکاری تمامی نهادها و سازمان‌هاست

احمد شاهیوندی، مجری تدوین سند ملی شهر دوستدار سالمند نیز گفت: ایران در سال ۲۰۵۰ به شدت سالمند خواهد شد، در حالی که کشورهای همسایه ما به نسبت جوان‌تر خواهند بود و این مسئله حتی مسائل امنیتی برای ایران ایجاد خواهد کرد.

وی ادامه داد: شهر دوستدار سالمند شهری است که ساختار، امکانات و خدمات آن در راستای سالمندی پویا باشد. در جهان شبکه جهانی شهرهای دوستدار سالمند وجود دارد و اکنون اصفهان جزو این شبکه است. روند اضافه شدن شهرها به این شبکه رو به رشد است و ۲۸۷ شهر در سال ۲۰۱۳ شهر دوستدار سالمند بودند ولی اکنون هزار و ۷۰۰ شهر در جهان دوستدار سالمند هستند.

شاهیوندی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۳ تأکید بر سالمندی سالم بوده که سالمند از نظر فیزیکی و روانی سالم باشد، اما اکنون سالمند مولد مطرح است که بتواند رفاه خود را تأمین کند و ادامه فعالیت داشته باشد، اضافه کرد: ایران رتبه دهم دنیا را در جهان از نظر جاذبه‌های گردشگری دارد و امیدواریم بتوانیم بعد نهم گردشگری سالمند را به ابعاد شهرهای دوستدار سالمند اضافه کنیم. کشورهای توسعه یافته رفاه داشتند و بعد وارد سالمندی شدند در حالی که در کشورهای در حال توسعه اینگونه نبوده و بدون زیرساخت لازم وارد سالمندی شدند و نیاز است زیرساخت‌های لازم برای رفاه سالمندان ایجاد شود.

وی افزود: اولین گام ایجاد شهر دوستدار سالمند همکاری تمامی نهادها و سازمان‌ها در این زمینه است و لازم است همه نهادها در اجرای پروژه مشارکت داشته باشند. همچنین اعتبار لازم را برای اجرای این طرح در سال ۱۴۰۴ اختصاص دهند و برای همه طرح‌ها پیوست سالمندی داشته باشند و از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد در این زمینه استفاده شود.

از سالمندی نباید غافل شد

هاشم خنفری پورجعفری نماینده شادگان در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به سالمندی جمعیت گفت: باید همگام با مسائل جامعه پیش رفت و نباید از سالمندی جمعیت غافل شد.

وی ادامه داد: برای استحکام خانواده باید به سالمندان توجه داشت و باید نشست هایی با مجلس شورای اسلامی برگزار شود تا برای زاد و ولد و جوان گرایی برنامه ریزی شود.

تنهایی و انزوا مهمترین دغدغه سالمندان است

دکتر احمد دلبری رئیس انجمن علمی سالمندان و مشاور عالی رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به کمبود منابع در کشورهای درحال توسعه گفت: باید به سمت توانمند سازی سالمندان حرکت کنیم.

وی با بیان اینکه تاخیر ۵۰ ساله برای ورود به موضوع سالمندی جمعیت وجود دارد گفت: برای جبران این موضوع نیاز به نگاه ویژه ای است و ایجاد قرارگاه سالمندان ضروری است.

رئیس انجمن علمی سالمندان با بیان اینکه تنهایی و انزوا مهمترین دغدغه سالمندان است بیان داشت: فعالیت های محلی مثل بهزیست محله می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.