میزان تحصیلات، درآمد و تاهل، در سلامت معنوی سالمندان موثر است

نتیجه یک پژوهش در کنگره بین المللی ” بررسی مسایل سالمندی در ایران و جهان ” اعلام شد؛: میزان تحصیلات، درآمد و تاهل، در سلامت معنوی سالمندان موثر است

طراحی و اجرای مطالعه ای تحت عنوان “ارتباط سلامت معنوی با سلامت روانی و تعیین متغییرهای تاثیرگذار بر سلامت معنوی در سالمندان” در دانشکده بهداشت دانشگاه شهید صدوقی یزد، نشان می دهد که سلامت معنوی سالمندان توسط بسیاری از متغییرها همچون تحصیلات، تاهل و درآمد، تحت تاثیر قرار می گیرد.

هدف از این مطالعه که در قالب مقاله ای به کنگره بین المللی ” بررسی مسایل سالمندی در ایران و جهان ” ارائه شده است، شناسایی عوامل مرتبط با سلامت معنوی در سالمندان بوده است.

به عبارتی، هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه سلامت معنوی با سلامت روان و متغییرهای دموگرافیک و اجتماعی – اقتصادی در سالمندان بوده است.

4_18925

این تحقیق، ۱۲۰ سالمند شهر یزد را که ۶۹ تن از آنان (۵۷/۵ درصد) زنان سالمند بودند، مورد مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی)، از طریق پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و پرسشنامه سلامت عمومی نسخه ۱۲ سئوالی (GHQ12) قرار داده، و برای تحلیل آماری داده ها نیز از آمار توصیفی – تحلیلی استفاده کرده است.

یافته های این تحقیق، نشان می دهد: بین سلامت معنوی و سلامت روانی در سالمندان رابطه معناداری وجود ندارد. اما سلامت معنوی با یکی از حالت های تاهل رابطه معنادار دارد ، بطوری که سلامت معنوی در سالمندان متاهل بهتر و بالاتر از کسانی بود که به تنهایی زندگی می کردند. همچنین سلامت معنوی با سطح سواد نیز رابطه مستقیم و معناداری دارد، بطوری که هرچه سطح سواد بالاتر باشد، سالمندان از سلامت معنوی بالاتری برخوردارند.

محققان در نهایت ، نتیجه گیری کرده اند که سلامت معنوی توسط بسیاری از متغییرها، تحت تاثیر قرار می گیرد که از جمله می توان به سطح تحصیلات ، تاهل و درآمد اشاره نمود که توجه به موارد ذکر شده در برآورده شدن نیازها و سازگاری بیشتر و آرامش سالمندان، ضروری به نظر می رسد”.

لازم به ذکر است، اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی ” بررسی مسائل سالمندی در ایران و جهان ” سالمند شناسی و طب سالمندان از روز ۲۲ مهرماه جاری به همت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و با همکاری سازمان بهزیستی کشور، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، معاونت امور اجتماعی ـ فرهنگی شهرداری تهران و آسایشگاه کهریزک، در سالن اجتماعات شهید احمدی روشن دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شده است.

10_18931

طی سه روز کار این کنگره بین المللی، ۲۰ محور از مسایل سالمندان همچون “سالمندی موفق و فعال، مشارکت اجتماعی سالمندان، زوج های سالمند، اوقات فراغت سالمندان، سالمند آزاری و غفلت، نگاه جامعه به سالمندی و سالمندان، کیفیت زندگی سالمندان، ژنتیک و بیماریهای مرتبط با سالمندان، امنیت اقتصادی در دوره سالمندی، توانبخشی سالمندان، اپیدمیولوژی بیماریهای مرتبط با سالمندی، مدلهای مراقبتی سالمندان، ارگونومی و سالمندان، آموزش کارکنان و خانواده ها و … ” مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با ۲۱ دپارتمان تخصصی و هشت مرکز تحقیقات ، از جمله گروه آموزشی “سالمندشناسی” و مرکز تحقیقات سالمندی، به تعلیم و تربیت نیروی متخصص می پردازد، که در برخی از این رشته ها همچون “سالمند شناسی”، تنها برگزارکننده دوره تحصیلات تکمیلی و PHD در کشور می باشد.

این دانشگاه در مجموعه دانشگاههای علوم پزشکی کشور قرار دارد، و با دو بیمارستان توانبخشی و روانپزشکی و سه مرکز پزشکی – توانبخشی، زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت می کند.