صفحه نخست » بهره‌مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به «بهره‌مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال» به عنوان شعار ملی روز سالمند، از آغاز دعوت همگانی برای آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان در قالب پویش رسانه‌ای «من می‌توانم؛ هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست!» خبر داد.

حسام‌الدین علامه  در آستانه روز جهانی سالمندان ۱ اکتبر برابر با ۹ مهرماه از آغاز دعوت همگانی برای آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان در قالب پویش رسانه‌ای «من می‌توانم؛ هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست!» خبر داد و گفت: در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به افزایش خدمات بهداشتی و بهزیستی و ارتقاء رفاه اجتماعی افزایش امید به زندگی در بدو تولد از ۵۷ سال به بیش از ۷۵ سال رسید.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به روند رو به صعود پدیده سالمندی در پی کاهش ازدواج و نرخ باروری در سال‌های اخیر، عنوان کرد: پدیده سالمندی طی ۴۲ سال از جمعیت ۵ درصد سالمندان در سال ۱۳۵۵ به جمعیت ۱۰ درصد سالمندان در سال ۱۳۹۸ رسیده و طبق پیش‌بینی‌ها در مدت ۲۲ سال آینده ۲۰ درصد و تا ۳۵ سال آینده یک سوم جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می‌دهند. این شتاب منحصر به فرد در پیری جمعیت، احتیاج به سیاستگذاری و برنامه‌ریزی دقیق و جامع دارد تا بتوان زیرساخت‌ها و اقدامات اولویت‌مند برای مدیریت این چالش را هموار کرد.

وی، ادامه داد: با توجه به ابلاغ و دسترسی عمومی به سند ملی سالمندان کشور و نیز پیشامد همه‌گیری کرونا که توجه‌ای افزون به سالمندان را سبب شده است، فرصت مغتنمی فراهم آمده تا در راستای نیل به اهداف این سند از جمله حفظ تکریم و منزلت سالمندان، ایجاد شرایط لازم برای خودمراقبتی و نگهداری عزتمندانه در خانواده، پوشش کامل انواع بیمه‌ها و دسترسی آسان به انواع خدمات و حمایت‌های لازم، ارتقاء مهارت‌ها و توانمندی‌ها و بهره‌مندی از انباشت تجارب در راستای افزایش مشارکت اجتماعی و آموزش شیوه سبک زندگی سالم در راستای نیل به سالمندی سالم و پویا تمرکز ویژه‌ای بر روی موضوع سالمندی و ارائه چالش‌ها و راهکارهای آن صورت گیرد.

علامه در پایان «بهره‌مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال» را به عنوان شعار ملی روز سالمند اعلام کرد و یادآور شد: تمهیدی اندیشیده شده است تا با همکاری دستگاه‌های عضو شورای ملی سالمندان و واحدهای تابعه، گرامیداشت هفته تکریم منزلت سالمندان به صورت مجازی و رسانه‌ای برگزار شود که این امر ایده برگزاری پویش رسانه‌ای «من می‌توانم؛ هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست!» با هدف آموزش مهارت بهره‌برداری از فناوری دیجیتال به سالمندان برای انجام فعالیت‌های روزمره زندگی به خصوص خریدهای الکترونیکی و ارتباطات تصویری در ذهنمان متبادر کرد.

 

موشن گرافیک | بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال

هفته تکریم منزلت سالمندان گرامی باد. “من هم می توانم هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست”

http://media.behzisti.ir/d/2021/10/01/0/132292.mp4

 


 

شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما بیشترین پتانسیل برای بهبود زندگی سالمندان در تکنولوژی های ساخته شده برای جوانترها وجود دارد. بعضی حوزه های به شدت رو به رشد مانند خانه های هوشمند که به نظر میرسد برای بهبود شرایط زندگی جوانان مناسب باشد، ممکن است حتی تأثیر بیشتری بر روی زندگی افراد سالخورده داشته باشد.

صرفنظر از اینکه طول عمر چقدر است، آخرین اوراق دفتر زندگی معمولاً دشوار و غمانگیز است. در بیشتر مناطق دنیا، از سن ۸۰ سالگی یک پنجم افراد دچار نوعی از اختلالات فراموشی و زوال عقل میشوند، یک چهارم افراد دچار کاهش قدرت بینایی میشوند و چهارپنجم آنها هم یکی از مشکلات مربوط به کاهش شنوایی را تجربه میکنند. اغلب افرادی که به ۹۰ سالگی میرسند دستکم یکی از مشکلات سلامتی را که ناتوانی یا معلولیت محسوب میشود، خواهند داشت و بسیاری از این افراد مشکلات و معلولیت های بیشتری را نیز تجربه خواهند کرد. این در حالی است که افراد فقیرتر و با تحصیلات کمتر طبیعتاً این مشکلات را از سنین کمتر تجربه میکنند. در گذشته، سالمندان این دوران را با وابستگی بیشتر به خانه و نیاز به مراقبت از سوی خانواده میگذراندند. در طول قرن گذشته با پیرتر شدن جمعیت جهان نگهداری و مراقبت از سالمندان در بعضی کشورهای در حال توسعه مانند چین به خانه های سالمندان یا مراکز ویژه نگهداری از این افراد سپرده شده است. این در حالی است که اغلب افراد سالخورده نمیخواهند برای دوره های طولانی در چنین مراکز و موسساتی زندگی کنند و همچنین هزینه چنین خدماتی بسیار گران است. بنابراین عبارتی که این روزها در مورد این موضوع رایج شده «سالمندی در محل» است. ماندن سالمندان در خانه اتفاق خوبی است، اما خطرات و مشکلات خاص خود را هم دارد. حتی اگر خانه یک سالمند مانند قصر باشد، اما اگر او مشکل حفظ تعادل داشته باشد یا فراموش کند که شعله گاز را خاموش کند، این قصر به یک تله بزرگ مرگ تبدیل میشود. خطر دیگر نگهداری از سالمندان در خانه به شکاف جنسیتی باز میگردد که در طول دهه های اخیر ایجاد شده است. مراقبت از اعضای مسن خانواده یکی از دلایل مهم زنان برای کناره گیری از کارشان است. درست مانند تمایل زنان به ترک کارشان در دهه سوم و چهارم زندگیشان برای تولد و نگهداری از فرزندان، دومین دوره زمانی که آنها ترجیح میدهند کارشان را کنار بگذارند نگهداری از افراد سالخورده خانواده در سنین میانسالی است. هیچ دلیل مشخصی وجود ندارد که چرا مردان نمیتوانند چنین مراقبتی را انجام بدهند و زنان حتی گاهی این کار را تا سال های پایانی عمرشان نیز انجام میدهند.

تکنولوژی تضمین بزرگ و مهمی برای بهبود زندگی سالمندان ایجاد میکند و این امکان را به آنها میدهد تا استقلال خود را حفظ کرده و طول عمر بیشتری داشته باشند. ابزارها و خدمات تکنولوژی میتوانند به افرادی که از سالمندان مراقب میکنند نیز کمک کرده و آرامش خاطر بیشتری را به آنها بدهد. این ابزارها همچنین به سلامت و بهداشت بیشتر سالمندان هم کمک کرده و از صرف هزینه های زیاد در بیمارستانها یا مراکز نگهداری از آنها، جلوگیری میکند.

اینترنت اشیا به کمک سالمندان
با ظهور هر تکنولوژی جدیدی افراد ناخودآگاه فکر میکنند که این فناوری چطور میتواند به زندگی من سود برساند؟ واقعیت این است آنهایی که میتوانند بیشترین استفاده را از این فناوری های جدید ببرند، برعکس در خارج از گود فناوری قرار دارند و کمتر با آن آشنا هستند. در مورد اینترنت اشیا یا Internet of Things هم این مسئله صادق است؛ فناوری که میتواند بیش از هر کس برای سالمندان سودمند باشد، کمترین نفوذ را میان آنها دارد. در جهان به دنبال توسعه بهداشت و سلامت، امید به زندگی بالا رفته و سالمندی به مسئله مهمی تبدیل شده است. مثلاً در انگلستان بیش از ۱۰ میلیون نفر بالای ۶۵ سال سن دارند. پیشبینی میشود این رقم تا دو دهه آینده ۵۰ درصد رشد کند. در نقاط دیگر جهان هم روال مشابهی در جریان است.
جهان در طول سال های آینده با جوامع پیر شدهای روبه رو میشود که شمار افراد مسن در آن بیش از جوان ها و کودکان میشود. افراد مبتلا به بیماری های کهولت سن از جمله زوال عقل و آلزایمر بیشتر میشوند. اکنون در اروپا تقریباً ۷ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال با زوال عقل دست و پنجه نرم میکنند. نمودار این بیماری با افزایش سن بالا میرود و ۵۰ درصد زنان و ۳۰ درصد مردان بالای ۹۰ سال را در برمیگیرد.

ابزارهای هوشمند برای استقلال
علاوه بر افزایش طول عمر، افزایش فاصله خانواده ها از فرزندانشان مسئله دیگری است که نیاز به فناوری های جدید برای سالمندان را افزایش داده است. مطالعات اخیر نشان داده والدین و فرزندان بیش از هرزمان دیگری با فاصله جغرافیایی بیشتری از هم زندگی میکنند، در نتیجه اطلاع فرزندان از وضعیت والدینشان هم کمتر شده است. مراکز سلامت تلاش میکنند با مراقبت بیشتر، این خلأ را پر کنند اما این کار هزینه های زیادی را به خانواده ها تحمیل میکند. شاید وقت آن رسیده که شیوه های مدرنتر به کمک شیوه های سنتی مراقبتی بیایند.
شاید برای خیلی از ما آرزو باشد که در خانه خودمان پیر شویم و تا جایی که میشود فعال و مستقل بمانیم. یکی از راه های رسیدن به این خواسته استفاده از تکنولوژی های کمکی و ابزارهای هوشمند آنلاین است. اینترنت اشیا همان چیزی است که در خانه ها رو به رشد است و میتواند به کمک سال های پیری بیاید. اشیا میتوانند با هم ارتباط برقرار کنند و با نرم افزارهایی که در یک ابر مجازی کار میکنند در ارتباط باشند. این ابزار میتوانند مانند سنسورهایی رفتار کنند که هر آنچه را دور و بر ما اتفاق میافتد زیر نظر دارند و سالمندان با آنها میتوانند از خودشان مراقبت کنند. این ابزار میتوانند اطلاعات را پردازش و متناسب با آن عمل کنند. مثلاً میتوانند درجه حرارت را کنترل، درها را قفل، پنجره ها را باز و بسته و به افراد یادآوری کنند که داروهایشان را مصرف و تشویقشان کنند که فعال تر باشند و کمی راه بروند.

اطلاعات سالمندان برای اعضای خانواده
اطلاعاتی که به وسیله اینترنت اشیا در خانه جمعآوری شده میتواند به اعضای خانواده هم اطلاعات لازم را بدهد. اگر میتوانستیم موقتاً فراموش کنیم که سالمندانی که میخواهیم مراقبشان باشیم انسانند و احساس دارند، این امکانات جدید کاملاً ایدهآل به نظر میرسید. مراقبت از راه دور میتوانست دقیقاً به ما بگوید چه چیزی در جریان است و چه واکنشی باید به آن نشان دهیم. اگر جوابتان مثبت است یک لحظه فکر کنید اگر تحت نظر بودید چه احساسی داشتید. چه این نظارت به نفعتان بود یا نه. هیچکدام از ما بدون حریم خصوصی احساس آرامش نمیکنیم. به خصوص در تنهایی و در خانه خودمان. برای همین هر نوع فناوری از قبیل فیلمبرداری در خانه به سرعت از لیست امکانها خارج میشود.
این اتفاقات میتوانند مستقیماً تعقیب شود و فناوری هایی برای مراقبت از آنها وجود دارد. تنها لازم است سنسورهایی در اطراف خانه نصب شده باشد که این اطلاعات را برای ما ارسال کنند.

خانه هوشمند برای مراقبت
راهحـــل دوم غیـــرمستقیمتر است. بعضی از شرکتها از جمله ســامسونگ و Eurosoft در ساختن فناوری های اینترنتی هوشمند برای خانه ها پیشقدم شده اند. فناوری هایی که علاوه بر مراقبت، میتواند به حرکت ساده تر و استقلال سالمندان در انجام کارهایشان کمک کند. مثلاً یکی از فناوری هایی که برای پله ساخته شده، بالابری است که درباره رفتار عجیب هم قضاوت میکند و اگر سالمند در مدت زمانی بیش از معمول در طبقه بالا باقی بماند واکنش نشان میدهد و وضعیت را اطلاع میدهد.
این تنها اتفاقات غیرمنتظره نیستند که بر نیاز سالمندان به فناوری تاکید میکنند. حتی انجام دادن دستور پزشک و مصرف به موقع داروها هم میتواند تحت نظر نرم افزارهای اینترنتی قرار بگیرد. ابزاری مثل Smart Pack برای مراقبت از این مسئله طراحی شده است. یک سیستم اینترنتی برای یادآوری قرص ها که میتوان به آن برنامه داد و براساس برنامه ریزی برای هر شخص، وضعیت مصرف دارو را به بستگان فرد سالمند اطلاع داد.
کنترل سلامت از راه دور یا Telehealth حوزه دیگری است که ابزارهای هوشمند میتوانند در آن به ما کمک کنند. ما نه تنها با جمعیتی پیرتر روبه رو هستیم، بلکه با انواع جدیدی از بیماری ها نیز درگیریم. با استفاده از کنترل راه دور وزن، فشار خون، ضربان و… مشکلات جسمی بسیار سریعتر خود را نشان میدهند. بنابراین ترکیبی از فناوری های مخصوص مراقبت از سالمندان میتواند یک سیستم مکمل در کنار نظارت فرزندان ایجاد کند که امنیت سالمندان را ارتقا دهد.

سیستم هایی برای اینترنت اشیا
تا به حال سیستم های مختلفی برای ترکیب کردن امکانات و رسیدن به خانه هوشمند طراحی شدهاند. مثلاً سیستم اتوماسیون خانه Belkin WeMo میتواند همه ابزارهای هوشمند خانه که این برند را دارند همزمان کنترل کند، از جمله چراغها، کلیدها، سنسورها و ابزارهای تنظیم دما. میتوانید همه این ابزارها را از طریق مروگر اینترنتی یا اپلیکیشن مخصوص تلفن همراه زیر نظر بگیرید و مطمئن شوید که در خانه همه چیز مرتب است. هر ابزار WeMo کانال خاص خود را دارد که میتوانید آن را به جیمیل یا ابزارهای آنلاین دیگر وصل کنید تا امکان بیشتری برای کنترل داشته باشید. این برند در نظر دارد به ابزارهای کوچکتری مانند قهوه جوش هوشمند و لوازم آشپزی نیز متصل شود.
یکی از بهترین نمونه های موجود از به کارگیری اینترنت اشیا را میتوان در ترموستات Nest مشاهده کرد. این ترموستات مرتبط با وایفای به شما این امکان را خواهد داد تا از طریق گوشی هوشمند خود به کنترل دمای محیط بپردازید. این برنامه به طور هوشمندانه ای میتواند الگوهای موردنظر شما را فراگرفته و برنامه ای برای تغییر دما در ساعاتی مشخص ایجاد کند. با استفاده از این قابلیت میتوانید در میزان توان مصرفی صرفه جویی و حتی در صورت فراموشی، از محل کار، سیستم تهویه منزل خود را خاموش کنید. Nest میتواند الگوها و عادات شما (مثلاً کم کردن دما هنگام رفتن به تختخواب) را فراگرفته و به طور خودکار در زمان تعیین شده آنها را اعمال کند.
شرکت Smart Things که توسط سامسونگ خریداری شده نیز سنسورهای مختلفی را برای ایجاد خانه هوشمند در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده از این سنسورها میتوانید متوجه شوید چه شخصی وارد منزل شما شده یا از آن خارج میشود و حتی در صورت چکه کردن آب نیز گزارشی مربوط به نشتی سیستم آب دریافت کنید. نام های بزرگی مانند سامسونگ، الجی، اپل، گوگل و فیلیپس در حال حاضر روی دستگاه های متصل به هم کار میکنند و شرکتهای کوچک بیشماری نیز به تحقیق در این زمینه مشغول هستند. براساس تحقیقات انجام شده انتظار میرود ۹/۴ میلیارد دستگاه مرتبط با هم در سال جاری مورد استفاده قرار گیرند و این رقم تا سال ۲۰۲۰ به ۲۵ میلیارد برسد.

دستگاه های الکترونیکی در کنار سالمندان
متأسفانه با شلوغی و کلافگی دنیای امروز، سالمندان از حمایت کافی جوانترها برخوردار نیستند و تقریباً خودشان مجبور هستند از پسِ مشکلاتشان بربیایند. به همین دلیل، صنایع و فناوری های مختلف به دنبال ارائه راه حل های نوین هستند تا بتوانند در خدمت سلامت سالمندان باشند و کار مراقبان آنها را هم آسانتر کنند. در ادامه با ۶ فناوری نوین برای سالمندان آشنا خواهیم شد.
دستبند Wise Wear: این دستبند هوشمند یکی از جدیدترین فناوریها در بین فناوری های پوشیدنی برای سالمندان است. این دستبند، تعداد ضربان قلب، میزان کالری و الگوی خواب سالمند را پیگیری میکند. یکی از ویژگی های این دستگاه سیستم ایمنی آن است. سالمند با سه بار ضربهزدن روی این دستبند میتواند به مخاطبان اضطراری که در حافظه دستگاه وارد شده اند، سیگنال اضطراری بفرستد. مکان دقیق سالمند با GPS مشخص شده است. بهاینترتیب، هرگاه سالمند با مشکلی مواجه شود، فرد موردنظر به کمک او خواهد شتافت. این دستبند زمان دارو خوردن یا موارد پزشکی دیگر را هم به فرد یادآوری میکند.
سمعک پیشرفتهReSound: بر اساس گزارش دپارتمان بهداشت و خدمات انسانی، تقریباً نیمی از افراد ۷۵ ساله و پیرتر، قدرت شنواییشان را تا حدودی از دست میدهند. این فناوری نوین کمکی برای شنوایی، طی۲۰ سال گذشته پیشرفت های فراوانی داشته است. سمعک پیشرفته ReSound، با تلفن هوشمند آیفون و حتی ساعت اپل از طریق بلوتوث ارتباط برقرار میکند و فرد سالمند میتواند بسته به محیطی که در آن است میزان بلندی صدا را تنظیم کند.
سنسورSilver Mother: از جمله فناوری نوین برای سالمندان این سنسورها هستند که به طور پیوسته بر زندگی روزمره این افراد و ایمنی و سلامت آنها نظارت میکنند. این دستگاه های کوچک به وسایل منزل مانند قوطی قرص، یخچال و درها متصل میشوند. به عنوان مثال، هنگامیکه وعده دارو یادتان میرود به شما هشدار میدهد. افراد خانواده میتوانند از طریق اپلیکیشن ها به این سنسور دسترسی داشته باشند. از آنجاکه این سنسور تغییر رفتار سالمند را تشخیص میدهد، میتواند در مواقع خطر به خانواده هشدار بفرستد.
اپلیکیشن Park ‘N’: برخی از سالمندان اتومبیل دارند و بهراحتی ممکن است در پارکینگ ها جای پارک اتومبیلشان را فراموش کنند. فناوری نوین در این برنامه به شما کمک میکند اتومبیلتان را به سرعت پیدا کنید. البته شاید این برای جوانترها هم بد نباشد اما در اصل برای سالمندان طراحی شده است. مراقبان هم بابت اینکه سالمندشان در خیابان سرگردان شود، نگرانی نخواهند داشت.
یادآور Rosie: این یک دستیار صوتی است که به طور خاص برای سالمندان طراحی شده است ظاهری شبیه یک ساعت زنگدار دارد که صفحه نمایش دیجیتال بزرگی دارد. تفاوت آن با یادآورهای دیگر این است که تمام هشدارها، تاریخ و زمان انجام کارها با صدای کسی که برایتان عزیز است پخش میشود. حتی میتوانید درباره زمان ها و تاریخ های مهم از او سؤال کنید و اگر از قبل چیزی در این رابطه در حافظه اش ثبت شده باشد به شما پاسخ میدهد.
Rendever: یکی دیگر از موارد فناوری نوین این دستگاه است که برپایه واقعیت مجازی است. این دستگاه مخصوص سالمندان طراحی شده است و به آنها فرصت میدهد تا بخش هایی از جهان را که دیگر نمیتوانند ببینند مشاهده کنند. این فناوری نوآورانه به سالمندان اجازه میدهد با محیط های جدید ارتباط برقرار کنند و آنها را از انزوا بیرون میآورد.

ربات های پرستار در کنار سالمندان
ژاپنی ها از گذشته های دور نقش تاثیرگذاری در توسعه صنعت رباتیک در سطح دنیا داشتهاند تا جایی که ژاپن را مهد علم رباتیک میدانند. محققان ژاپنی تاکنون ربات های مختلفی را با هدف تسهیل امور زندگی روزمره طراحی کرده اند. این ربات ها هرکدام کارکردها و ویژگی های متفاوتی دارند و امروزه نیز در بسیاری از حوزه ها در این کشور میتوان ردپایی از ربات ها یافت.
یکی از انواع ربات هایی که در سال های اخیر از سوی مراکز تحقیقاتی فعال در حوزه رباتیک مورد توجه قرار گرفته رباتهای انساننماست که بودن آنها در کنار انسان ها میتواند انجام بسیاری از کارها را تسهیل کند. مرکز تحقیقات Riken- SRK در ناگویا اخیراً رباتی موسوم به Robear طراحی کرده است. همانطور که از نام آن پیداست این ربات از نظر شکل ظاهری شبیه خرس است که با هدف کمک به سالمندان و تسهیل امور روزمره زندگی این گروه از افراد طراحی و ساخته شده است.
این ربات به کمک بازوهای مکانیکی افراد را از روی تختخواب یا صندلی بلند میکند. وزن Robear حدود ۱۴۰ کیلوگرم است و میتواند فردی به وزن ۸۰ کیلوگرم را به راحتی حمل کند. جالب است بدانید در این ربات حسگرهایی جاسازی شده که میتواند با استفاده از آنها وزن فرد را تشخیص دهد و بر این اساس از مقدار نیروی مناسبی برای بلند کردن این فرد استفاده کند. این ربات به واحدهای فعال کنندهای مجهز شده است که به ربات این امکان را میدهد بتواند به راحتی و با دقت بالایی مفاصل را حرکت دهد. این ویژگی موجب تسریع فعالیت های ربات میشود. این ربات با این هدف به شکل یک خرس طراحی شده که بتواند حس قدرتمندی، تمیزی و مهربانی را در افراد القاء کند. به گفته محققان ژاپنی خرس حیوانی است که به عنوان نماد قدرت و مهربانی شناخته میشود. آنها معتقدند خرس ها از تمیزترین حیوانات هستند و براساس این ویژگی این ربات پرستار را از نظر ویژگی های چهره به شکل یک خرس طراحی کردهاند.

ربات هایی پیشرفته و هوشمند
اکنون ربات های متعددی با هدف کمک به سالمندان و پرستاری از کودکان و بیماران در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته اند، اما تاکنون از هیچ یک از این ربات ها در مراکز درمانی استفاده نشده است. البته انتظار میرود صنعت رباتیک بتواند بسیاری از محدودیت هایی را که در این زمینه ها وجود دارد از میان بردارد. محققان این مرکز تحقیقاتی نیز امیدوارند در آینده ای نزدیک بتوان این ربات را به مرحله تجاری سازی رساند تا در مراکز درمانی در سطح گستردهای برای انجام کارهایی که میتواند سلامت پرستاران و کادر درمانی را در معرض خطر قرار دهد، مورد استفاده قرار گیرد. محققان امیدوارند طراحی و ساخت این ربات پرستار بتواند نقش مهمی در ارتقاء و پیشرفت خدمات پرستاری داشته باشد. البته آنها قصد دارند با ادامه این تحقیقات رباتهای پیشرفته تری را طراحی کنند که از کارایی بیشتری برخوردار باشد و خدمات گسترده تری را نیز در اختیار سالمندان قرار دهد.
در دنیای امروز که در اغلب کشورها جمعیت جوان رو به کاهش و در مقابل جمعیت سالمند در حال افزایش است وجود ربات هایی با این قابلیت در کنار انسانها بیش از پیش مورد توجه است. در بسیاری از مراکز درمانی پرستاران گاهی مجبورند در طول روز بیش از ۴۰ بار بیماران را جابهجا کنند یا به آنها در بلند شدن از تخت کمک کنند. انجام این کار با پیامدهای بسیاری مانند کمر دردهای شدید برای پرستاران وکادر درمانی همراه است. اگرچه این ربات اکنون به عنوان یک طرح تحقیقاتی مطرح است، اما محققان و دانشمندانی که در این طرح همکاری داشته اند قصد دارند فناوری طراحی و ساخت این ربات را توسعه دهند، وزن آن را تا حد امکان کاهش دهند و ایمنی بیشتری را برای این ربات در نظر بگیرند تا بتوان با اطمینان بیشتری مراقبت از سالمندان را به آنها واگذار کرد. یکی از این راهکارها در نظر گرفتن امکانی برای افزایش طول دستهای این ربات است که به شما این اطمینان را میدهد که این ربات هرگز با مشکل از دست دادن تعادل مواجه نمیشود.
بخش قابل توجهی از جمعیت کشور ژاپن را سالمندان تشکیل میدهند و از طرفی نرخ تولد در این کشور بسیار پایین است. بنابراین در ژاپن خلاء بزرگی در زمینه نیروی کار وجود دارد. به همین علت در مراکز درمانی برای تأمین نیروی کار مورد نیاز برای مراقبت و نگهداری از بیماران و سالمندان محدودیت های زیادی وجود دارد، اما ساخت این ربات به منزله دستیابی به راهکاری برای تأمین نیروی مورد نیاز در این بخشهاست. این در حالی است که این ربات برای کار در چنین موسساتی هزینه زیادی از شما طلب نمیکند و تنها نیاز او تأمین شارژ مورد نیاز برای ساعت های خدمترسانی است.

گجت های پوشیدنی به کمک سالمندان
محققان موسسه فناوری کارلسروهه آلمان یک دستبند هوشمند توسعه داده اند که میتواند از افتادن سالمندان در مواقع مختلف جلوگیری کند.
حتی یک بار زمین خوردن هم میتواند هم از لحاظ جسمی و هم از نظر روحی به طور جدی بر روی یک سالمند تأثیر بگذارد. بنابراین بهترین کار ممکن این است که از وقوع این اتفاق از همان ابتدا جلوگیری شود. یک حسگر پوشیدنی جدید که بر روی مچ دست بسته میشود و با یک اپلیکیشن قابل نظارت است، توسط محققان موسسه فناوری کارلسروهه آلمان (KIT) به همین منظور طراحی و ساخته شده است. خطر سقوط یک سالمند به طور معمول توسط آزمایش های انجام شده در بیمارستان های سالمندان یا از طریق سابقه زمین خوردن های قبلی ارزیابی میشود. تیم سازنده این حسگر به رهبری یک مهندس برق به نام تیمیسلاو پوزائیک به دنبال ایجاد یک فناوری بود که اجازه میداد تا ریسک سقوط، ارزیابی شود و بتواند این ارزیابی را قبل از وقوع آن انجام دهد. نمونه اولیه این دستگاه با استفاده از حسگرهای حرکتی، تعداد و نوع قدم برداشتنهای در حین راه رفتن فرد سالمند، ثبات وی در حال ایستادن و هماهنگی بازوها و پاهای وی را ارزیابی میکند. این دستگاه با استفاده از جیپیاس، موقعیت مکانی سالمند را محاسبه میکند و بدین ترتیب، محیطهای مختلفی را که فرد سالمند در آن است، ارزیابی میکند تا وی را از خطرات احتمالی آگاه کند. الگوریتم سفارشی تعبیه شده در اپلیکیشن این دستگاه، به طور متناوب داده های آن را تجزیه و تحلیل کرده و مشخص میکند که آیا کاربر در معرض خطر قرار دارد یا خیر. در صورت وجود خطر، روشهایی مانند تمرین تعادل، تغییر در داروهای مصرفی یا به حداقل رساندن خطرات سقوط پیشنهاد میشود. این سیستم از طریق یک آزمایش بالینی شامل بیماران بیمارستان رابرت بوش در شهر اشتوتگارت آلمان توسعه داده شد و اکنون از طریق همکاری بین موسسه فناوری کارلسروهه و سیستم مراقبت از سلامت بوش در حال تجاریسازی است. امید است که این دستگاه در چند سال آتی در دسترس عموم قرار گیرد.

سالمندان و فناوری های دیجیتال

لباس یکسره سالمندان
طراحان و مهندسان برای اینکه بهتر بتوانند حالات یک سالمند را درک کنند به فکر طراحی یک لباس هستند. این لباس یکسره، که تمام بدن را از بالا تا پایین میپوشاند دارای قسمت های لاستیکی و پلاستیکی است که به شخص امکان میدهد شرایط فیزیکی مختلف و مشکلات سالمندان از قبیل ورم مفاصل، آب مروارید و فقدان شنوایی را حس کند. پوشیدن این لباس کمک میکند تا مسائل و مشکلات افراد به سرعت شناسایی و طرح های مورد نظر برای آنها اجرا شود تا نیازهای سالمندان بهتر تأمین شود.

صفحه کلید مغزی
تحقیقات نشان میدهد که حدود ۵۳ درصد سالمندان (در کشورهای توسعه یافته) از اینترنت استفاده کرده یا اینکه برای خود یک ایمیل شخصی دارند اما این افراد برای پاسخ دادن به ایمیل های خود با مشکلاتی مواجه هستند. به تازگی وسیلهای برای رفع این مشکل برای سالمندان طراحی شده که به آن صفحه کلید مغزی میگویند.
این صفحه کلید با استفاده از سیستم اسکن MRI حرکت خون در مغز بیماران را بررسی میکند، در حالی که بیماران به طور ذهنی به حل مسائل ریاضی میپردازند یا تصاویری را در ذهن خود تصور میکنند. هر کدام به یکی از حروف الفبای انگلیسی وابسته است به این ترتیب کاربران با انتخاب فعالیت مغزی مختلف میتوانند حروف مختلفی را انتخاب کنند.

 

تلفن همراه مخصوص سالمندان
این گوشی ها اغلب کلیدهای بزرگی دارند و اعداد و نوشته ها روی نمایشگر آنها بزرگتر از گوشی های معمولی است، این گوشیها ۲۵ ساعت شارژ نگه میدارد و به افراد سالخورده و کمبینا اجازه میدهد از امکاناتی چون دسترسی به شبکه های اجتماعی و به اشتراک گذاری آنلاین تصاویر برخوردار شوند. این گوشی دو کلید YESو NO بزرگ دارد و گشتوگذار در منوهای آن ساده است. کاربران میتوانند با گرفتن عدد صفر در هر زمان از شبانهروز به یک اپراتور وصل شوند تا مشکلات کاربری خود را حل کنند. به طور کلی یافتن راه حل های جدید درباره سالمندان نه تنها به پیشرفت پژوهش های فناوری کمک میکند بلکه میتواند یک دوران طلایی را برای سالمندان به ارمغان آورد.

ساخت اولین واکر هوشمند برای کمک به سالمندان و معلولین
اختلال شناختی (Cognitive Impairment) به سندرم عملکرد مغز گفته میشود که با زوال عقل و کاهش حافظه همراه است. برخی از متخصصان این مرحله را شروع آلزایمر میدانند. معمولاً سالمندانی که به این عارضه مبتلا هستند کارهای روزمره خود را به دشواری انجام میدهند و همواره نیازمند کمک و کنترل اطرافیان هستند. محققان شرکت زیمنس برای کمک به این بیماران، یک واکر هوشمند طراحی کرده اند که درصورت استفاده از آن، دیگر نیازی نیست که سالمند به طور مداوم به تابلوهای اعلانات و موانع موجود در پیاده رو و خیابان توجه داشته باشد. واکر هوشمند مجهز به چند حسگر پردازنده است که به طور فعال، محیط را بررسی میکنند و انواع عوامل خطرزا از قبیل مانع، جوی یا چاله آب و موتورسواران را شناسایی میکند. بر روی واکر هوشمند یک صفحه نمایش نصب شده است که نقاط امن برای سالمندان را به آنان نمایش میدهد. واکر هوشمند برمبنای چند دوربین و حسگر و یک سیستم مسیریاب حرف های ساخته شده است. دوربین های واقع در واکر، یک نقشه سه بعدی از محل سالمند را به او نمایش میدهند. با استفاده از این واکر سالمند قادر است بهترین مسیر را انتخاب کند. اگر مانعی بر سر راه کاربر وجود داشته باشد، چند چراغ هشدار وجود دارند که سالمند را از خطر آگاه میکند. دوربینهای واکر در هرثانیه ۳ بار از محیط اطراف عکس میگیرند تا بهترین مسیر را به کاربران نشان دهند. واکر هوشمند توسط یکی سیستم مکاترونیکی هدایت میشود و در صورت وجود یک مانع یا ماشین، توقف میکند. مهمترین کاربرد واکر هوشمند، در فرودگاه و مراکز خرید، برای کمک به سالمندان و افزایش توانایی های آنان است.

منابع
۱- https://www.irna.ir
۲- https://www.forsatnet.ir
۳- http://www.shadmaan.com
۴- https://fa.alkawthartv.com
۵- http://jamejamonline.ir