برنامه گفتگوی اجتماعی

چالش‌ها و مشکلات جامعه سالمندان در ایران

برنامه گفتگوی اجتماعی ۴ اسفند ماه با حضور كارشناسان به بررسی «چالش‌ها و مشكلات جامعه سالمندان در ایران» می‌پردازد.

بررسی عوامل تأثیرگذار در تحقق سبک زندگی ایرانی، اسلامی در حوزه‌های اجتماعی، نقد و بررسی عملکرد سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با حوزه‌های اجتماعی، آسیب‌شناسی اجتماعی و بررسی عوامل و دلایل دخیل در آن و ارائه راهکارهای قابل اجرا در خصوص ساماندهی حوزه‌های اجتماعی، از جمله موضوعاتی است که در گفتگوی اجتماعی شبکه رادیویی گفت‌وگو مورد توجه قرار می‌گیرد.

برنامه گفتگوی اجتماعی ۴ اسفند ماه با حضور کارشناسان به بررسی «چالش‌ها و مشکلات جامعه سالمندان در ایران» می‌پردازد.

دکتر محمد محمودی (متخصص پزشکی سالمندان) و دکتر حامد بخشی (پژوهشگر آسیبهای سالمندی و استاددانشگاه فرهنگیان) به صورت حضوری و دکتر حمید یزدانی (مدیرکل آموزش متوسطه اول وزارت آموزش وپرورش) و مژگان رضا زاده (رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور) و فرزانه بشردوست (دبیرکل کانونهای سالمندی مناطق ۲۲ گانه شهر تهران) به صورت تلفنی میهمانان برنامه می‌باشند.

گفتگوی اجتماعی از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۳:۳۰ به مدت ۶۰ دقیقه روی موج اف‌ام ردیف ۱۰۳/۵ مگاهرتز به صورت زنده و تصویری تقدیم مخاطبان فرهیخته رادیو گفت‌وگو می‌شود.

شبکه رادیویی گفت‌وگو از طریق گیرنده‌های دیجیتالی، رادیونما، اپلیکیشن ایران‌صدا و آدرس اینترنتی Radiogoftogoo.ir نیز قابل دریافت است.

همچنین علاقه‌مندان می‌توانند از طریق شماره تماس ۲۷۸۶۱۰۳۵ و سامانه پیامکی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ با این برنامه و دیگر برنامه‌های رادیو گفت‌وگو در ارتباط باشند.

 

 

 

دکتر محمد محمودی متخصص بیماری‌های سالمندان در مصاحبه با برنامه «گفتگوی اجتماعی» رادیو گفت‌وگو در مورد مشکلات جامعه سالمندان در ایران بیان داشت: بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، برای کشورهای پیشرفته سالمندی از سن ۶۵ و برای کشورهای درحال‌توسعه از سال ۶۰ سال آغاز می‌شود. بر همین مبنا حدود ۱۲ درصد جمعیت ایران یعنی بیش از ۱۱ میلیون نفر سالمند است.

وی افزود: تا ۲۰ سال آینده با جمعیت زیادی از سالمندان در کشور مواجه می‌شویم و شاید ایران تبدیل به یکی از سالمندترین کشورهای جهان شود. مشکل بزرگی که در تعریف سازمان بهداشت جهانی وجود دارد این است که مبحث سن‌گرایی در خانواده‌ها بسیار زیاد است و همین موجب بروز برخی مشکلات می‌شود.

سالمندی صرفاً یک عدد است. سبک زندگی که از بدو تولد آغاز می‌شود و همچنین ژنتیک و استرس‌های وارد شده به فرد در طول زندگی بر کیفیت سالمندی اثرگذاری است.

محمودی با تأکید بر اهمیت ورزش برای سبک زندگی افراد و تأثیر آن در کیفیت زندگی خاطرنشان کرد: در کنار بیماری‌های ارتوپدی که ارتباط مستقیمی با سبک زندگی دارد، بیماری‌هایی که در دوران جوانی ایجاد شده و تأثیر خود را در سن بالاتر نشان می‌دهد از جمله بیماری‌های سالمندان است. عمده سالمندان بیش از یک بیماری مزمن دارند و به همین جهت به پزشکان متعددی مراجعه می‌کنند. نکته حائز اهمیت آن است که سالمندان کیسه داروی خود را نزد پزشکان ببرند تا تداخلات دارویی و یا مصرف بیش از حد دز مصرفی ایجاد نشود.

این متخصص بیماری‌های سالمندان در مصاحبه با رادیو گفت‌وگو تشریح کرد: در بسیاری از موارد با سالمندان فعالی مواجه هستیم که به‌درستی نمی‌دانند چگونه از خودشان مراقبت کنند؛ بنابراین باید فضای زندگی سالمندان ایمن‌سازی شود. آموزش خانواده‌ها نیز حائز اهمیت است تا بدانند چگونه با سالمند خود برخورد کنند. برخی سالمندان نیاز به مراقب دارند و متأسفانه اخیراً مراقب‌ها ناوارد و ناکارآمد هستند؛ بنابراین مراقب‌ها را آموزش داد تا بتوانند کار خود را به‌درستی انجام دهند. دولت، بهزیستی، وزارت علوم و وزارت بهداشت باید وارد این حوزه شود تا استانداردهای مراقبتی بالا رود.

وی همچنین با اظهار تأسف از کمبود تعداد مراکز استاندارد نگهداری سالمندان اظهار کرد: اگر سالمندان در این مراکز نگهداری شوند هم به خانواده‌ها و هم به سالمندان کمک بزرگی صورت می‌گیرد. با جمع‌آوری سالمندان در یک مرکز روحیه آنها ارتقا می‌یابد درحالی‌که بسیاری از خانواده تمایلی به این امر ندارند.

محمودی ضمن تأکید بر تغییر رویه بیمه‌ها برای سالمندان گفت: امروز ۶۰ درصد ظرفیت تخت‌های بیمارستانی توسط سالمندان بالای ۶۰ سال پر می‌شود و بیمه باید بتواند آنها را حمایت کند. خانواده‌ها باید از مراجع درست در مورد سالمندان اطلاعات درست کسب کرده و آموزش ببینند.