۲۳ آبان، روز جهانی دیابت
روز جهانی دیابت در تقویم ایران مصادف با ۲۳ آبان ماه است. دیابت یک عارضه ناشى از اختلال در تولید و یا عملکرد انسولین در بدن است.
دیابت یکی از تهدیدهای اصلی برای سلامت بشر در قرن ۲۱ میلادی است. درطول ۴۰سال گذشته تغییرات چشمگیری در محیط زیست، رفتارها وشیوههای زندگی انسانها رخ داده که سبب رشد صعودی شیوع چاقی و دیابت شده است. دلایل زیادی وجود دارد که ثابت میکند رشد شیوع دیابت نوع ۲ در دهه آینده نیز ادامه خواهد یافت و لذا دیابت نوع ۲ یکی از معضلات سلامت جهانی و علت اصلی و عمده مرگ و میر و ناتوانی طی سالهای آتی خواهدبود. عوارض عروقی دیابت در طول حیات بیماران به افزایش بسیار زیاد سکتههای قلبی و مغزی، نارسایی کلیوی، نابینایی و قطع عضو منجر خواهد شد.
تاریخچه روز جهانی دیابت
فدراسیون بینالمللی دیابت و سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۱ و در پاسخ به رشد روز افزون دیابت در تمامی جوامع بشری، روز ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) را به نام روز جهانی دیابت نامگذاری کردند. این روز در سال ۲۰۰۶ توسط سازمان ملل متحد به عنوان یک روز رسمی در تقویم جهان ثبت گردید.
روز جهانی دیابت، بزرگترین کمپین اطلاعرسانی در مورد دیابت است که هر ساله با محوریت مشخص و با شعاری که فدراسیون بینالمللی دیابت انتخاب میکند، در بیش از ۱۶۰ کشور دنیا برگزار میگردد.
اهداف اصلی که این کمپین دنبال میکند عبارتند از:
- اطلاعرسانی گسترده به جوامع، سیاستمداران و ذینفعان در سراسر دنیا برای توجه ویژه به دیابت
- اطلاعرسانی گسترده از فعالیتهای فدراسیون بینالمللی دیابت و نقشی که این نهاد در جهت ارتقای آگاهی دنیا ایفا میکند
آشنایی با روز جهانی دیابت
برنامهها، شعارها و پیامهای آموزشی روز جهانی دیابت هر ساله با توجه به حساسترین موضوع بهداشتی مرتبط با دیابت، توسط فدراسیون بینالمللی دیابت انتخاب میگردند. وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران و نهادهای دیابت در ایران نیز در راستای شعار اعلام شده، هر ساله شعار فارسی و محورهای روز جهانی دیابت را برای برنامههای بومی تدوین مینمایند.
شعارهای روز جهانی دیابت در ۵ سال اخیر عبارتند از:
- سال ۲۰۱۳: از آینده محافظت کنیم: آموزش دیابت و پیشگیری از دیابت
- سال ۲۰۱۴: تغذیه سالم با صبحانه آغاز میشود
- سال ۲۰۱۵: تغذیه سالم
- سال ۲۰۱۶: چشمها به دیابت
- سال ۲۰۱۷: زنان و دیابت: آینده سالم حق ماست
- سال ۲۰۱۸: دیابت نگرانی هر خانواده
دیابت چیست؟
اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن را که به دلیل کمبود انسولین به وجود میآید “دیابت” میخوانند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس – اندام تولید کننده آنزیم گوارش – ساخته میشود و برای جذب انرژی مواد غذایی ضروری است.
انواع دیابت
- دیابت وابسته به انسولین یا نوع یک :در این نوع بیماری دیابت، بیمار یا مقدار کمی انسولین تولید می کند و یا اصلاً تولید انسولین ندارد و در نتیجه فقدان انسولین، کنترل قند خون غیر ممکن است. معمولاً این نوع دیابت قبل از ۴۰ سالگی بروز می کند و اوج میزان وقوع آن در حدود ۱۴ سالگی است.
- دیابت غیر وابسته به انسولین یا نوع دو : در این نوع بیماری دیابت، لوزالمعده انسولین تولید می کند اما نه به اندازه ای که قند خون را تنظیم کند و از طرف دیگر سلولهای بدن در برابر انسولین مقاومت نشان می دهند. این نوع دیابت معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال بروز می کند.
- دیابت دوران بارداری :دیابت حاملگی معمولاً بین هفتههای ۲۴ و ۲۸ بارداری ظاهر می شود و عموماً پس از زایمان از بین می رود، چون در همه انواع دیابت، میزان قند یا گلوکز خون بسیار بالا می رود علائم و نتایج همه آنها یکسان است.